Middeleeuwse dwangburchten van West-Friesland en Alkmaar |
[Home][Kaart][Introductie][English ][Burchten/kastelen chronologie][Overige objecten][Artikelen][Pre-Hollandse periode][Gegevens- en bronnen] |
Het bord bij de ingang met een plattegrond van het kasteel. Foto: Ben Dijkhuis |
Pas in 1960 werd door de Rijksdienst voor Oudheidkundig Bodemonderzoek, de opgravingen voortgezet.
Het resultaat was verrassend, men ontdekte torens, muren en de slotgracht. In deze voormalige slotgracht vond men veel voorwerpen van aardewerk en hout. Vanaf 1961 begon de Stiching 'Nuwendoorn' zijn werk te doen. Door hun activiteiten werden der werkzaamheden gestart om de burcht voor het nageslacht te bewaren.
De funderingen zijn weer opgemetseld, de slotgracht is weer uitgediept er zijn enkele houten bruggen aangelegd. Voor bezoekers zijn er parkeerplaatsen aangelegd. Op het binnenplein treft men de kasteelput aan, die weer opnieuw is opgemetseld
Toegang tot de hoofdburcht. Foto: Ben Dijkhuis |
Het slot bestaat uit twee delen. Een voorburcht en een hoofdburcht. De toegang tot de hoofdburcht loopt via de voorburcht over een houten brug. Het is goed te zien dat deze houten brug uitkomt op een flinke vierkante poorttoren. Deze zware poorttoren had van oorsprong een beweegbare brug. In het grondplan van deze toren zijn twee afvoeren te zien, daaruit valt af te leiden dat er twee privaten (w.c.'s) in deze toren zijn geweest. Links (noordelijk) van de poortoren, zie je de fundamenten van een enorme vierkante donjon (hoofdtoren). De buitenafmetingen hiervan bedragen 11 x 11 m, terwijl de muren wel 2,5 meter dik zijn!
Ook zijn in het grondplan sporen te zien van bogen, waarop de weergangen langs de kasteelmuur (schildmuur), steunden.
De schildmuur van de hoofdburcht | De put van het kasteel. | De halfronde toren aan de noordzijde. |
Foto's: Ben Dijkhuis |
In de muur aan de zuidzijde vind je de afvoerkoker van een privaat. Aan de noordkant tegen de buitenmuur vind je een halfronde uitbouw. Puinsporen tijdens de opgraving lieten zien dat er twee woongedeelten waren: een woonvleugel aan de oostzijde, die de volle breedte van het kasteel in beslag nam en aan de zuidzijde; een kleiner woongedeelte. Achter de oostelijke woonvleugel steekt nog een uitbouw uit, dat misschien de kookplaats van het kasteel was.
Toegang tot de voorburcht. Foto: Ben Dijkhuis |
De afmetingen van de hoofdburcht bedraagt 32 x 32 m. Van de voorburcht heeft men slechts drie zijden teruggevonden. Op de hoeken van de voorburcht ziet men uitsteeksels (poeren) die hebben gediend als ondersteuning van kleine hoektorens. Aan de zuidzijde (korte kant) van de voorburcht bevond zich de toegangspoort in een forse uitbouw. Van de houten toegangsbrug zijn enkele resten gevonden.
'Poeren' aan de voorburcht, ter ondersteuning van kleine torens. Foto: Ben Dijkhuis |
Het kasteel terrein is tegenwoordig in beheer bij het Noordhollands Landschapsbeheer, en wordt door hen ecologisch verzorgd.
Gedeputeerde Staten van Noord-Holland (GS) hebben besloten maximaal € 500.000,- vrij te maken uit UNA-gelden voor het opknappen van kasteelterrein Nuwendoorn. Dit om verder verval te voorkomen en toegankelijk te houden voor het publiek. Sinds enige jaren ligt het terrein er verwaarloosd bij.
Het is de bedoeling dat de cultuurhistorische en natuurwaarden bewaard blijven.
Het bijzondere aan het plan van aanpak is, dat de huidige muurresten behouden blijven, zodat een toekomstige generatie er nog altijd over kan beschikken. Daarnaast zal het Rijksmonument een toevoeging krijgen waardoor het niet alleen voor het publiek beter te bezoeken is, maar ook de waarde en historische omvang van het monument meer benadrukt wordt. Deze toevoeging behelst het op een eigentijdse wijze reconstrueren van een van de torens. Hierdoor kan de bezoeker een beter beeld krijgen van de omvang van het voormalige kasteel maar ook hoe het in de omgeving lag. Tenslotte is er plaats voor de aanwezige natuurwaarden en is het ontwerp aantrekkelijk voor diverse flora en fauna zoals muurvarens en salamanders.
Het is de bedoeling dat voor het opknappen van het terrein jongeren van de Stichting Herstelling Den Helder ingezet gaan worden.
Na de zomer nemen Provinciale Staten een definitief besluit over kasteelterrein Nuwendoorn.
En........Het Slot van Schagen.