Middeleeuwse dwangburchten van West-Friesland en Alkmaar |
[Home][Kaart][Introductie][English ][Burchten/kastelen chronologie][Overige objecten][Artikelen][Pre-Hollandse periode][Gegevens- en bronnen] |
[Terug naar de inhoud overige objecten] [Home] |
Het gebied bij Schoorldam in de situatie van 2005, waarop de eerste vindplaats is aangegeven. Het stuk land is hier nog niet doorsneden door de bermsloot en de nieuwe weg. (Bron: Google Earth) |
Kon hier sprake zijn van een 13de eeuws kasteel of dwangburcht, die de Hollandse graaf en Roomskoning Willem II, de vader van Floris V nabij de Schoorldam liet bouwen? Er werd zelfs gespeculeerd dat er sprake was van een voorloper van de noordelijker gelegen burcht, het huis te Nuwendoren. Ondanks het feit dat de muren hooguit 1,33-1,80 meter dik waren, blijkt de mogelijkheid van een kasteelachtig object echter niet onwaarschijnlijk. In ieder geval moet het formaat van het gebouw behoorlijk robuust zijn geweest. Omdat de uitbraaksleuven, naar mededeling, een krom verloop hadden, bestaat het eveneens het vermoeden dat er mogelijk sprake is van een rond gebouw, hetgeen op een soort kasteel kan wijzen. Misschien voorzien van een slotgracht.
Uit de literatuur blijkt echter dat er sprake zou zijn van een tolhuis, voornamelijk met betrekking tot het innen van de tol van Vroonen.
Linker foto: duidelijke restanten aan de oostzijde van de zuidelijke uitbraaksleuf. Rechter foto: Enkele van de gevonden kloostermoppen. (Foto's zijn door de ontdekker, Frans Diederik vriendelijk ter beschikking gesteld) |
"Bewesten Schoorldam wijst men op een hoog stuk land de plaats aan, waar het Tolhuis van Vroonen zoude gestaan hebben, aan de vaart van Vronen naar Petten. In 1331 is de nieuwe vaart van Alkmaar naar Schoorldam gegraven, om die met de vaart op Petten te vereenigen."
Portret van Abraham Jacob van der Aa (1792-1857). Door door A. J. Ehnle. |
Portret van Simon Eikelenberg (1663-1738). Anoniem, 1799. Teylers Museum, Haarlem. |
"LXXVII Aan de oostzijde van de Reekerdijk [Evendijk], en onmiddellijk aan het Vlek Schoorldam, verheffen zig eenige Akkers hooger dan de Velden die, na 't zuyden en noorden daar neffens leggen: en vervolgens ziet men, van daar, langs de Greb en Tjaarlingsmeiren zig een streek van hoog Weidland, tot aan Warmenhuizen verspreiden..."
"...CXXIII. Weinig zulke hooge Werven vind men in de Ban van S. Pancras, en nog minder in die van Oudorp.
CXXIV. Dog veele zoodanige Huiswerven vind men in Westvriesland. En de overlevering, en de algemeene gevoelens, en de Reeden, verzeekeren dat dezelve, voor de bedijking der Meiren, nergens anders om zoo hoog zijn gemaakt om de Woningen, voor de hooge Vloeden, in veiligheid t stellen."
"Eenzaam in het noorden van het Geestmerambacht verrees de Enigenburg aan de Zijpe ter controle van de weg naar Schagen. Tenslotte werd nog op de westzijde van de Rekere, maar ten oosten van de Evendijk nabij Schoorldam, op de Hoge Werf de Nyendoorn als bewaker van de noordelijke top van Kennemerland geplaatst."
Deze uitspraak is nogal opvallend, maar eveneens verwarrend, omdat reeds in 1948 de funderingen van het huis te Nuwendoren waren ontdekt, die door voormalige geschiedschrijvers de naam de Eenigenburg had gekregen. Het is onduidelijk waarom Noordeloos de locatie van het huis te Nuwendoren foutief bij Schoorldam plaatste."..Voorts digt bij den oostelijksten randt van de Zijp, die, nog onbedijkt, de westzijde van West-Friesland bespoelde, een half uur noordwestelijk van 't dorp Warmenhuijse, op en stede doe Nieuwendoorn geheten, leggen hooge Akkers, daer werdt Eenigenburch neergezet.."
Mogelijk is de bron van van der Aa afkomstig uit de 'Cronyk van de Stad Medenblik' van Dirk Burger van Schoorl (1728)(Lit. 175):
"De wech ofte dyk die noch huiden van Zanegeest afloopt na Schoorel dam toe by de Reekers (dat zyn Lage Landen) langs, ik zegge deze Dyk wort huiden noch genaamd de Evendyk, dat is te zeggen de Haven-dyk, want in die tyd zeide men Even, Heven, tegen een Haven, ook mede leid daar noch een stuk Land bewesten Schooreldam aan deeze voorschreven Even, Heven ofte Haven-dyk, dat zeer hoogh is, waarop de fondamenten noch zyn te vinden van het Tolhuis van Vroonen, want al de Scheepen die bewesten Petten (daar 't Honsbos leid) quamen in zeilen, moesten alhier vertollen, eer dat zy aan de Stad Veroonen quamen, om haar waren aldaar te venten."
Helaas is het niet bekend waar Burger van Schoorl zijn bron vandaan heeft.
Aan de andere kant is het misschien een mogelijkheid dat dit citaat uit de Medemblikker kroniek de oorzaak is van het abuis van Noordeloos door een foutieve interpretatie. Daarbij heeft Noordeloos zich abusievelijk zich laten leiden door een kaart in de Historische Atlas van A.A. Beekman uit 1916. Hier is het huis te Nuwendoren inderdaad foutief bij Schoorldam gesitueerd. (Lit. 202). Zie daarvoor de onderstaande afbeeldingen.
De locatie van het tolhuis die Dirk Burger van Schoorl beschreef, komt redelijk overeen met de locatie waar de muurresten zijn gevonden.
Twee uitsneden van de kaart van A.A. Beekman uit 1916. het huis te Nuwendoren is hier foutief ter hoogte van Schoorl gesitueerd. |
"...mede leid daar noch een stuk Land bewesten Schooreldam aan deeze voorschreven Even, Heven ofte Haven-dyk, dat zeer hoogh is, waarop de fondamenten noch zyn te vinden van het Tolhuis van Vroonen...". Artist's impression. |
Zie ook op www.dwangburchten.nl: Inzake de naam Nuwendoorn.
Fragment van de kaart van Willem Jansz. en Joan Blaeu, Theatrum Orbis Terrarum (>1642). Collectie Universiteit van Utrecht. Hierop zijn de posities van restanten van het 'tolhuis' (rood kruisje) en die van het kasteel Nuwendoorn (blauw kruisje) aangegeven. |
In april 2010 is in opdracht van Rijkswaterstaat aanvullend onderzoek gedaan door middel van geofysisch onderzoek. Dit bestond uit grondradarmetingen, uitgevoerd door de firma SARICON (destijds Heerjansdam, nu gevestigd in Sliedrecht). De resultaten en daarmee de conclusies waren niet echt spectaculair te noemen. Hierbij parafraseer ik deze en de aanbevelingen: (Lit. 234)
De kwaliteit van de radardata is matig tot goed te noemen, doch dat neemt niet weg dat de kwaliteit van de radardata door ongunstige veldomstandigheden negatief werd beïnvloed.
Desondanks zijn in de radardata duidelijke reflecties zichtbaar. Ter plaatse van een van de sleuven van Hollandia Archeologen is de puinbaan/uitbraaksleuf nog zichtbaar onder de bouwweg. Eveneens zijn er eerder gedempte sloten duidelijk zichtbaar gemaakt. Men verwacht geen extra informatie bij eventueel geofysisch vervolgonderzoek, men gaat er vanuit dat er geen duidelijke resten van funderingen, uitbraaksleuven en puinbanen aanwezig zijn, naast hetgeen al aangetoond is.
Voetnoten:
1.. Met betrekking tot de aanzet van de Loonse oorlog (1203-1206) verwijst Ronald de Graaf naar twee bronnen, de Annales Egmundenses (Annalen van Egmond) en de 'Croniken van den Stichte van Utrecht ende van Holland' van Johannes de Beke. Toen Willem, de broer van Dirk VII (11e graaf van Holland), hoorde van de dood van zijn broer, vertrok hij vanuit Oost-Friesland en landde met zijn schip aan de Zijpe.
In de Annales Egmundenses werd dit voor het jaar 1203 als volgt omschreven:
"Wilhelmus qui in Orientali Fresia morabatur, a fratre sibi concessa, obitu fratris cognito festinanter occurrit ad locum qui decitur Sipe...."
"Toen Willem, die in Oost-Friesland verbleef, dat van zijn broer was verleend, hoorde hij van de dood van zijn broer kwam hij haastig over naar de Zijpe..." (Lit. 203)
Een vergelijkbare tekst, staat in de 'Croniken van den Stichte van Utrecht ende van Hollant'. Deze vertaling bevat bovendien het woord 'haven':
"In desen vernam grave Willam van Oestvrieslant, dat sijn broeder doot was, ende quam in ene haven dattie Zipe hiet, harde rouwich ende en mochte gheen gheleide crighen, dat hi sonder anxt tot sijns broeder grave comen mochte."(Lit. 88)
Volgens deze teksten, was er dus een haven aan de Zijpe, waar Willem met zijn schip aanlandde. Dat dit betrekking zou hebben op een haven in Schoorldam lijkt mij qua tekst niet direct voor de hand liggend.
Geraadpleegde literatuur:
(Lit. 12, R. de Graaf, p. 240)
(Lit. 61, P. Noordeloos, p. 53)
(Lit. 88, H. Bruch, p. 99)
(Lit. 124 G. van den Berg, p. 17, 18)
(Lit. 158, S. Eikelenberg, p. 93)
(Lit. 175, D. Burger van Schoorl, p. 79, 80)
(Lit. 180, S. Eikelenberg, p. 19, 30)
(Lit. 183, F. Diederik, p.3)
(Lit. 184, F. Diederik, p. 23)
(Lit. 185, A. Griffioen, p. 10, 11)
(Lit. 186, A.J. van der Aa, deel 10, p. 278,279)
(Lit. 187, A. Griffioen)
(Lit. 202, A.A. Beekman)
(Lit. 203, M. Gumbert-Hepp, J.P. Gumbert, p. 307)
(Lit. 234 ,F. van den Oever, F.G.J. Barink; p. 12)
Diverse nieuwssites van Noord-Hollad 14 juni 2012, nu dode links.