Middeleeuwse dwangburchten van West-Friesland en Alkmaar |
[Home][Kaart][Introductie][English ][Burchten/kastelen chronologie][Overige objecten][Artikelen][Pre-Hollandse periode][Gegevens- en bronnen] |
[Terug naar inhoud artikelen] [Home] |
Vanaf 1970 tot en met 1987 verschenen in de dorpskrant Wijdenes en Oosterleek regelmatig artikelen van de in 1992 overleden 'Venesser' Jan Koeman. Opmerkelijk waren zijn zienswijzen aangaande het ontstaan en de geschiedenis van Wijdenes, in het bijzonder de locatie van het verdwenen kasteel (in de volksmond: 't Hof). Al deze artikelen zijn gebundeld heruitgegeven door de Historische Vereniging Suyder-Cogge (Lit. 53)
Jan Koeman heeft veel geschreven over hetgeen hij zelf beleefde en zich herinnerde van hetgeen dat hij van overlevering heeft horen vertellen. Aangaande de historische gegevens heeft Jan Koeman o.a. gemeentelijke en kerkelijk archieven geraadpleegd. Ondanks dat, is het jammer dat hij geen precieze bronvermelding geeft bij de door hem vermelde gegevens en jaartallen. Dat wil niet zeggen dat alles onjuist is, maar voor gebruik voor historische en wetenschappelijke doeleinden is het absoluut nodig om één en ander te verifiëren.
Met enig voorbehoud betreffende de juistheid, vind ik de visie van Jan Koeman een waardevolle bijdrage inzake het verdwenen slot te Wijdenes. Onderstaande tekst geeft een samenvatting uit delen van Koeman's publicaties die betrekking hebben op het Slot van Wijdenes. Waar mogelijk heb ik aanvullingen en opmerkingen toegevoegd in de vorm van voetnoten.
Ben Dijkhuis, auteur en webmaster van deze website.
[Inhoud]
[Inhoud]
Wat is er waar van deze legende? Wat zeker vaststaat is het feit dat West-Friesland rond het jaar 800 is bezet door de Vikingen. Het waren Noren en Denen en kwamen soms met honderden schepen, ieder met zo'n vijftig man bemanning. Ze kwamen niet alleen om te roven en plunderen maar om het gebied te koloniseren, waarbij er bloedvermenging met de lokale bevolking plaatsvond.
De eerste graaf van het Hollandse Huis, Dirk I moet een zoon van de Noor Gerolf zijn geweest en de legendarische Friese koning Radboud moet een Deen zijn geweest. Ook wordt vermeld dat het dorpje Opperdoes een oorspronkelijke nederzetting van de Vikingen is geweest. Ook uit namen van West-Friese plaatsen zou de vroegere aanwezigheid van de Vikingen verraden. De naam van het dorpje Hem luidde vroeger Rottersheim en de naam van het dorp Wijdenes komt voor in de vormen: Wydenesse, Wydenisse, Wydelnesse, Wydelnisse, Vindonessa en Venes. De Denen gebruikten bij samenstellingen van woorden -ey, -ness, wick enz.. Dat is terug te vinden in Munnekey, Wydenesse en Nieuwe Wicke.
De laatste naam komen we tegen bij historicus Claes Nanningsz, begin 1600. Nuwe Wicke was volgens Nanningz de naam van het tegenwoordige Wijdenes, voordat de het oude dorp Wijdenes door de zee was opgeslokt.
Volgens een kroniek van Medemblik moet er in Wijdenes een stukje grond zijn geweeest dat de naam Roelofwerf droeg.
[Inhoud]
Uit de eerste kadasterkaart van Wijdenes, welke is gemaakt op bevel van Napoleon, blijkt dat vlak voor de hofstede 't Hof een stukje grond lag, dat aan vier zijden omgeven was door een sloot (blijkbaar een oude slotgracht?). Toen in 1898 't Hof met al het land verkocht was, vond de koper het erg vreemd dat om zo'n stukje grond een sloot was gegraven. Op dat stukje grond is overig nooit iets gevonden, behalve wat puin en stenen aan de walkant. Later is door ruilverkaveling alles verdwenen3,4).
Als Roelof op die plek een kasteel had gebouwd, hoe kwam hij dan aan de stenen? In het dorp Wijdenes bevindt zich een stuk land dat 'de Kloosterweid' heet, deze naam duidt erop dat er misschien een klooster heeft gestaan. Mogelijkerwijs zou dit klooster hebben toebehoord aan de Carmelitessen. Toen de Vikingen kwamen is het denkbaar dat zij het klooster hebben vernietigd. Hebben zij daarna de stenen gebruikt voor het kasteeltje van Roelof? In ieder geval kan zo'n klooster daarvoor niet genoeg stenen hebben gehad.
De rest van de stenen dienen op een andere wijze te zijn aangevoerd. Maar waarschijnlijk niet via land. Wegen waren er toen nauwelijks, behalve de modderige binnendijkjes die vaak onbegaanbaar waren. Het enige antwoord kan zijn dat ze via zee zijn aangevoerd.
Op de reeds genoemde kadasterkaart uit de tijd van Napoleon zijn vier stukken land te zien, waarvan de punt is afgesneden. Op deze kaart zijn deze stukken land afgebeeld op de secties 196-201-215 en 249.5)
Leggen we een lineaal tegen die stukken afgesneden land, dan wordt een lijn zichtbaar, waarlangs mogelijk een kanaal heeft gelopen, vanaf de Nek (de landtong tussen Schellinkhout en Wijdenes) tot precies aan de hofstede 't Hof en doorlopend naar Oosterleek. Waar deze lijn de weg bij de Kerkebuurt snijdt (net ten zuiden van de kerk), zijn twee muurtjes gevonden, die diep de grond ingaan en kunnen duiden op de aanwezigheid van een sluis of brug. Ook op luchtfoto's is de loop van dit kanaal nog te volgen.
Zo zijn er ook andere aanwijzingen die duiden op de verdwenen waterloop. Bijvoorbeeld in de namen Leek en Oosterleek. De naam "Leek" is de benaming van een waterloop.
Een ander verhaal dat wordt verteld is de vroegere aanwezigheid van een vluchtgang van het kasteel naar Schellinkhout. Natuurlijk is het onmogelijk om een 3 km lange onderaardse gang van baksteen te maken, maar het zou wel kunnen wijzen op een vluchtweg over het water naar de zee.
Enkele in de tekst genoemde bijzonderheden op de kaart van Wijdenes van de Gemeente Atlas van Nederland van J.Kuypers (1866) |
Het is alleen de vraag wie dat kanaal heeft laten graven. Was het Roelof van Wydenesse of was het Floris V, die naar men zegt zijn dwangburcht op de plek van het kasteeltje van Roelof heeft neergezet. Als er een kanaal is gegraven, dan is het goed mogelijk dat het is gebruikt om stenen te vervoeren, maar of Floris V zijn dwangburcht zou hebben gebouwd op de plek van 't Hof is een stuk onwaarschijnlijker. Floris zal niet zo dom geweest zijn om op dat laag gelegen land een enorme dwangburcht te laten bouwen. De grond is daar, behalve laag, ook slap van samenstelling. Om een indruk te krijgen van de enorme hoeveelheid stenen die nodig waren voor het kasteel en de fundering, kan kasteel Radboud bij Medemblik als voorbeeld dienen. Bij 't Hof zijn grondboringen verricht, maar men heeft geen spoor van een fundering kunnen vinden.6)
[Inhoud]
Floris V was pas 2 jaar oud toen zijn vader graaf Willem II bij Hoogwoud door de West-Friezen werd vermoord. Toen hij ouder werd zwoer hij de dood van zijn vader te zullen wreken. In 1272 trok hij ten strijde vanuit de omgeving van Alkmaar. Deze poging mislukte jammerlijk, maar in 1282 toonde hij meer beleid.
Toen Floris V bij het begin van zijn aanval op de West-Friezen, bij Wijdenes aan land kwam7)8) trof hij een kasteel aan, welke hij onmiddelijk innnam. Claes Nanningsz schrijft rond 1600 het volgende hierover:
"...Doen dit oude Wynes nog in wesen was, als ten tijde van graaf Floris, welcke West-Friesland beoorloogde, met schepen aengekomen is, ende sijn volk gelandet heeft omtrent daer het Casteel van Wynes stond, welke hij ingenomen heeft....."
Dit zou dan het kasteel van Roelof van Widenesse geweest moeten zijn.....
Na de dood van Floris V, werd het slot van Wijdenes door de West-Friezen belegerd en door de Slotvoogd Heer Boudewijn van Naaldwijk aan hen overgeleverd, waarna het werd verwoest en tot de grond werd afgebroken.9)
Over het oude Wijdenes schrijft Nanningsz het volgende:
".....Waer uit blijkt, dat dit jegenwoordige Wynes, dat ny Wydenes heet, toen ten tijde, toen het oude Wynes nog niet van de zee opgeslokt was, die Nuwe Wicke geheeten heeft, apperent omdat het volk van het oud Wynes voor de zee heeft beginnen te wyken ende op deze plaets haer weder gezet, ende so wat ingewecken hebbende het daerom die Nuwe Wicke genaemt heeft......"
Behalve een kasteel trof Floris waarschijnlijk ook een kerkje en een kerkhof aan in het "oude Wynes", welke later door de zee zijn verzwolgen. Nanningsz. zegt hierover:
"...Het oude kerkhof van Wynes heeft gelegen buiten de dijk, voor de Munnikenhoek ofte Munnikenhorn, een steenworp ofte twee in zee, regt voor de Munnikenhoek welke gelegen is een stuk Oostelijker als nu de Wynesser aen de dijk komt..."10)
Zoals eerder is gezegd is het niet aannemelijk dat Floris V zijn dwangburcht heeft neergezet op de plaats van 't Hof. Als dat namelijk wel zo was, dan moeten de fundamenten nu in zee liggen, wat niet te geloven valt. Hij was ongetwijfeld verstandig genoeg om op zulk laag land dat af en toe onder water liep, geen kasteel te bouwen11)
Waarschijnlijker is het, dat het slot op dezelfde hoge zandrug is gezet, waarop ook het dorp Wijdenes is gebouwd, en wel op het hoogste en zanderigste deel waar nu de Kerkebuurt is, ten zuiden van de kerk. Op oude kaarten staat die grond aangeduid als "De Bult".
Govert Oostwoud: Kaartfragment 'Nieuwe Kaarte van het Dyckgraafschap van Dregterland' (1775), waarop de positie van 'de Bult' mooi is weergegeven. (Collectie B. Ooijevaar.) | Het Markermeer ter hoogte van de Zuideruitweg (Foto: Ben Dijkhuis) |
Vlak bij de "De Bult" staat op een sterk opgehoogde plek een stolp, waar voorheen een iets grotere stolp stond. Onder de oude fundering hiervan heeft men een laag met resten van leiplaten gevonden. Van dit materiaal is het bekend dat het werd gebruikt voor dakbedekking van kastelen en kerktorens. Ook zijn bij graafwerkzaameheden op het schoolplein stukken van funderingen gevonden. Het raadsel van de dwangburcht zou wellicht kunnen worden opgelost als de kerk, school en raadhuis weggehaald konden worden.
[Inhoud]
Opmerking BGD: zie voor meer informatie over het kasteel van Roelof van Widenisse, in het artikel over de legenden rond 'Kasteel Radboud' te Medemblik. Hierin wordt een parallel getrokken tussen de kastelen van Wijdenes en Medemblik: Legenden en mythen omtrent het Medemblikker slot
Geraadpleegde bronnen en literatuur:
(Lit. 53, J. Koeman, p. 1-4,20,35,53,66,96,144-147)
(Lit. 89, R.P. Exaltus, P.J. Orbons)
(Lit. 223, C.M. Sonius, K.M. van Beek)
De gebruikte kadastrale gegevens uit 1811-1832 zijn ontleend van de voormalige website www.watwaswaar.nl, nu: beeldbank.cultureelerfgoed.nl