Summiere sporen in de 20e eeuw

van de legendarische Torenburg.


In onze tijd is er niets meer van het kasteel te vinden. Als wij nietsvermoedend, in Alkmaar, op de Kanaalkade zouden staan, iets ten westen van de Friese Brug, zou het niet in ons opgekomen zijn dat hier ooit een forse burcht heeft gestaan. Eén herinnering aan de Torenburg is uiteindelijk wel vastgelegd: in het wapen van de gemeente Alkmaar.

Er zijn slechts drie straatnamen die ons herinneren aan het slot de Torenburg: Kooltuin (herinnert aan de moestuin van het kasteel), de Dijk (herinnert ons aan de middeleeuwse bedijking langs het Voormeer) en Torenburg (herinnert ons aan de naam van het slot).

De Kooltuin met gracht
De Kooltuin met gracht. (Foto: Ben Dijkhuis)
Zeer fraai is tegenwoordig het straatje Kooltuin met zijn gracht. Het straatje loopt duidelijk vanaf het hoger liggende straatje Torenburg (die ook een onderdeel van de bedijking tegen het Voormeer was), naar beneden in de richting van de "Luttik Oudorp". Er zijn meer straatnamen in de buurt die doen denken aan een bedijking: Voordam, Achterdam en Zijdam. De Laat liep in de middeleeuwen tot het Voormeer. Die werd gedeeltelijk gedempt zodat er weer nieuw land beschikbaar kwam (de straatnamen Groot Nieuwland en Klein Nieuwland herinneren daaraan).


De (ondertussen verdwenen) funderingen van de Torenburg, geprojecteerd in de huidige situatie.
De (ondertussen verdwenen) funderingen van de Torenburg, geprojecteerd in de huidige situatie.
(Tekening: Ben Dijkhuis)
De ligging van de Torenburg is, dankzij de blootlegging van de funderingen in 1835, precies bekend. Overig archeologisch onderzoek aan het straatje Torenburg heeft ons ook geleerd dat aan de tegenwoordige Kooltuin een beschoeiing aanwezig was, deze beschoeiing geeft aanwijzingen voor de oorspronkelijke oostelijk grens van de moestuin van de Torenburg.
Geraadpleegde bronnen en literatuur:
(Lit. 5, J.W. Groesbeek)
(Lit. 9, E.H.P. Cordfunke)

[Naar boven]         [Vorige][Kaart] [Home]
(Onderstaande link breekt aktieve frames!)
[Huidige pagina]

Wat is bekend over het uiterlijk en de ligging van de Torenburg? Een reconstructie.